Meta Media


I'm sorry, in Dutch for now.

Ik heb altijd al grote vraagtekens gezet bij begrippen als ‘Multi Media' en de tegenwoordig vaak gebruikte term, 'Nieuwe Media'. Wat wordt er mee bedoeld. Naar mijn mening lijkt het me dat men het zelf ook niet weet. Een vagere term dan multimedia of nieuwe media kun je ook niet bedenken. Het zijn benamingen voor dingen die nog niet volkomen bevat worden. De toverlantaarn van vroeger is de ‘nieuwe media' van nu. Ik zou eigenlijk een nog vagere term willen introduceren waarbij ik veel beter mee uit de voeten kan.

Meta media:

De computer is een meta medium. Dit houdt in dat het niet zomaar een medium is. Het is een medium dat alle andere media overstijgt. Immers de computer kan bijna elk bestaand medium emuleren. Wie een grafisch pakket gebruikt bootst in principe het schilderen na. De tekstverwerker is de typemachine. Daarom kun je gerust stellen dat d.m.v. de computer ook nieuwe media gevonden zullen worden. Door het feit dat er zoveel media mogelijkheden op de computer mogelijk zijn kan ik niet meer spreken over de computer als een medium. Het is een drager van vele media, en maakt vele media mogelijk. In een bepaalde rol, zoals bij het grafische pakket, is het een medium. Maar de computer op zich overstijgt alle andere media vandaar de term meta media. Het is meer dan een medium.

Het is daarom ook een apparaat wat ongekende mogelijkheden creëert. Het internet, het samenwerken van vele computers, heeft al een duidelijke stempel nagelaten op de maatschappij. Ook dit is een medium zoals we nog nooit eerder gekend hebben. Hier spreek ik wel van een medium aangezien het internet op zich wel een medium is. Mogelijk gemaakt door computers. De computer is niet internet het maakt het alleen mogelijk.

Een compleet nieuw medium die nog voor leuke verrassingen zullen zorgen zijn de ‘Games'. Dit medium staat nog in de kinderschoenen. Dit mede door vele technische barrières. Het is een nieuw medium om verhalen te vertellen en daarin te participeren. Het verreist een actief publiek. En is daarom moeilijk te beheersen. Toch zie je momenteel weinig vernieuwing bij de games. Dit kan niet het gevolg zijn van technische barrières.

De kunst, wat eigenlijk onze opdracht is, is om de computers ons zo eigen te maken dat ze een extensie voor ons kunnen zijn. We moeten leven blazen in dit ‘Meta Medium' zodat wij onze gevoelens, gedachten en reacties kunnen verrijken en daarmee vooral ook onze waarheden. Waar ik me op wil focussen, is de computer als narratief medium.

En wat betreft de technische barrières: ‘ Het wordt tijd om mooie dingen te maken met stomme technologie in plaats van te wachten op mooie technologie om dan stomme dingen te maken! ‘